Ο Α μ π ε λ ώ ν α ς μ α ς

ΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΜΑΣ

2 5 0 σ τ ρ έ μ μ α τ α α μ π ε λ ώ ν α

Οι αμπελώνες μας απλώνονται σε έκταση 250, ιδιόκτητων στρεμμάτων. Είναι κυρίως κυπελοειδή, υπάρχουν όμως και κάποια γραμμικά. Όλα με χαμηλή στρεμματική απόδοση 300-400 κιλά ανά στρέμμα. Κυρίαρχη ποικιλία είναι το Σαββατιανό σταφύλι και έπειτα ακολουθούν η Μανδηλαριά, το Αγιωργίτικο, το Μοσχάτο Αμβούργου, η Μαλαγουζιά και η Λημνιώνα.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΑΣ

Π ο ι κ ι λ ο μ ο ρ φ ί α χ ώ μ α τ ο ς κ α ι κ α ρ π ώ ν

Οι αμπελώνες μας βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Κερατέας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής. Η γεωγραφική θέση της πόλης, αφού είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Πάνειο και σε υψόμετρο 190 μέτρων, σε συνδυασμό με την κοντινή απόσταση από τις γύρω ακτές, την καθιστούν από τις πλέον ευνοϊκότερες περιοχές για την καλλιέργεια του αμπελιού. Οι δύο βασικοί συντελεστές της επιβίωσης των αμπελώνων είναι η ποιότητα του καλλιεργήσιμου εδάφους και το κλίμα της Αττικής Γης. Συγκεκριμένα τα ήπια χαρακτηριστικά των εποχών του έτους, σε συνδυασμό με τις θαλάσσιες αέριες μάζες, διαμορφώνουν ένα άριστο περιβάλλον για την καλλιέργεια και τη βιωσιμότητα του σταφυλιού.

ΑΤΤΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ο Α τ τ ι κ ό ς Α μ π ε λ ώ ν α ς

Η ιστορία του Αττικού αμπελώνα έχει τις ρίζες της βαθιά στην αρχαιότητα. Σύμφωνα με την μυθολογία ο θεός Διόνυσος επισκέφτηκε την Αττική και εμπιστεύτηκε στους κατοίκους της τα μυστικά της καλλιέργειας της αμπέλου. Σήμερα οι κάτοικοι των Μεσογείων συνεχίζουν την αμπελοκαλλιέργεια φτιάχνοντας τη δική τους σύγχρονη ιστορία. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις στα Μεσόγεια φτάνουν περίπου τα 65000 στρέμματα.

Η ιστορία του Αττικού αμπελώνα έχει τις ρίζες της βαθιά στην αρχαιότητα. Σύμφωνα με την μυθολογία ο θεός Διόνυσος επισκέφτηκε την Αττική και εμπιστεύτηκε στους κατοίκους της τα μυστικά της καλλιέργειας της αμπέλου. Σήμερα οι κάτοικοι των Μεσογείων συνεχίζουν την αμπελοκαλλιέργεια φτιάχνοντας τη δική τους σύγχρονη ιστορία. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις στα Μεσόγεια φτάνουν περίπου  τα 65000 στρέμματα.