Εκλεκτά Κρασιά Οικογενειακής Παραγωγής από το 1952

Η ιστορία μας

Το Οινοποιείο

Οι Αμπελώνες

   Το Οινοποιείο Λιέπουρη μετρά ήδη 65 χρόνια ιστορίας, καθώς ιδρύθηκε το 1952 από τον παππού Δημήτριο Λιέπουρη. Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση τριών γενεών, η οποία συνεχίζει την πορεία της μέχρι και σήμερα, κρατώντας τα ηνία τώρα πια , ο εγγονός, Δημήτριος Λιέπουρης.

   Το Οινοποιείο  Λιέπουρη έχει υιοθετήσει έναν σύγχρονο τρόπο παραγωγής κρασιού. Η παραδοσιακή στροφυλιά και το πατητήρι έχουν παραχωρήση την θέση τους σε σύγχρονα μηχανήματα. Χρησιμοποιούνται, κατά κύριο λόγο, οι ανοξείδωτες δεξαμενές και εφαρμόζονται οι νέοι τρόποι οινοποίησης. Υπάρχουν όμως και κάποια ξύλινα βαρέλια, μέσα στα οποία ωριμάζει η παραδοσιακή ρετσίνα, το εθνικό μας προιόν.
Σεβόμενοι τις αρχές και τα μυστικά της παράδοσης και ακολουθώντας τις σύγχρονες μεθόδους οινοποίησης,  προσπαθούμε πάντα να προσφέρουμε γευστικά κρασιά, εξαιρετικής ποιότητας.

   Η ιστορία του Αττικού αμπελώνα έχει τις ρίζες της βαθιά στην αρχαιότητα. Σύμφωνα με την μυθολογία ο θεός Διόνυσος επισκέφτηκε την Αττική και παρράλληλλα εμπιστεύτηκε στους κατοίκους της τα μυστικά της καλλιέργειας της αμπέλου. Σήμερα οι κάτοικοι των Μεσογείων συνεχίζουν την αμπελοκαλλιέργεια φτιάχνοντας τη δική τους σύγχρονη ιστορία. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις στα Μεσόγεια φτάνουν περίπου  τα 65000 στρέμματα.

   Οι αμπελώνες μας βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Κερατέας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής. Η γεωγραφική θέση της πόλης , αφού είνα χτισμένη στους πρόποδες του όρους Πάνειο και σε υψόμετρο 190 μέτρων, σε συνδυασμό με την κοντινή απόσταση από τις γύρω ακτές ,την καθιστούν από τις πλέον ευνοϊκότερες περιοχές για την καλλιέργεια του αμπελιού. Οι δύο βασικοί συντελεστές της επιβίωσης των αμπελώνων είναι η ποιότητα του καλλιεργήσιμου εδάφους και το κλίμα της Αττικής Γης. Συγκεκριμένα τα ήπια χαρακτηριστικά των εποχών του έτους, σε συνδυασμό με τις θαλάσσιες αέριες μάζες ,διαμορφώνουν  ένα άριστο περιβάλλον για την καλλιέργεια και τη βιωσιμότητα του σταφυλιού.

   Οι αμπελώνες μας απλώνονται σε έκταση 180, ιδιόκτητων στρεμμάτων. Είναι κυρίως γραμμικά και με χαμηλή στρεμματική απόδοση 300-400 κιλά ανά στρέμμα. Κυρίαρχη ποικιλία είναι το Σαββατιανό σταφύλι  και έπειτα ακολουθούν η Μανδηλαριά ,το Αγιωργίτικο, το Μοσχάτο Αμβούργου και η  Μαλαγουζιά.